@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

duminică, 18 octombrie 2015

Despre termoizolatii, certificate energetice si alte chestii...

Iar am uitat ușa deschisă la birou... Bineînțeles că și aerul condiționat merge, deși nu e nimeni în încăpere. " - Simona, poți să oprești aparatul când nu stai acolo? De cât timp merge?/ - Păi, când ai coborât după formulare, la două minute după tine am ieșit și eu./ - Adică ăla merge de două ore, și ai mai lăsat și ușa dată de perete?!/ - Nu înțeleg de ce te agiți atât. Oricum Rareș plătește cheltuielile, și nici măcar nu sunt banii firmei, deci costurile de consum nu afectează salariile angajaților, și cu atât mai puțin pe noi. Relaxează-te!". Asta este o eroare fatală la nivelul percepției și mentalității umane, o piuliță ruginită în sistemul nostru de gândire. "Ce ție nu îți place, altuia nu-i face" este un dicton prezent în conduita românului. Însă nu este o abordare fericită din perspectiva unor minime cunoștințe dobândite de-a lungul vieții referitor la irosirea resurselor energetice și consecințele sale. Nu trebuie să materializăm o asemenea problemă și să o restrângem la un simplu inconvenient de ordin financiar. Acest lucru ne afectează în egală măsură confortul și buna-dispoziție. Hai să vedem cum a continuat dialogul, și care-i morala pe care am sustras-o și eu la rândul meu.

" - Cum să mă relaxez?! Doar ți-am spus de nenumărate ori... Nu mai lăsa biroul în voia sorții. Noi stăm acolo, până la urmă, și chiar mai bine de 12 ore pe zi." Iar Simona continuă în aceeași notă pe tot parcursul discuției:" - Am înțeles unde bați, dar oricum ai spus că vom vinde biroul altei companii, și ne vom muta la Rareș!/ - Tocmai de-asta! Ca să putem vinde acest spațiu, trebuie să avem un certificat energetic al încăperii. Conform noii legislații, din 2013, suntem obligați să atașăm la actul de vânzare documentul ăsta! Iar dacă nu suntem în parametrii, bănuiesc că îți dai seama că nu va mai fi interesată nicio companie."

Stăteam și mă gândeam zilele astea la tot ce avem în biroul ăla. E o adevărată uzină, o moară stricată de măcinat bani. Două calculatoare cu fundu' mare, generație veche, '98, și două imprimante imense, că na...tot departamentul de marketing își face veacul pe aici. Faxul ponosit care pică la fiecare pană de curent, și pierde kile de energie prin fiecare por… Nu mai spun că Simona își uită de fiecare dată laptop-ul pornit de la o zi la alta, conectat la priză, bineînțeles, pentru că bateria a ars-o de mult. Și uite așa, dimineața, pe lângă cafeaua râncedă, asezonată cu bucăți de pânză ruptă din sita fierbătorului, miros și prizele arse, care fumegă tihnite sub nasul meu. Simona parcă e absentă de fiecare dată când încerc să vorbesc de toate chestiunile astea cu ea. Ce să mai zic că și aerul condiționat merge non-stop în van...clădirea nu e izolata termic, iar răcoarea se pierde prin fiecare ungher mai neaerisit. Iarna avem un radiator din 1900 toamna, care șuieră ca o turbină cu motor de fiecare dată când apăs pe butonul roșu. Mă întreb mereu dacă apăs butonul greșit, doar că îl folosesc de 30 de ani, și nici nu are instrucțiuni de utilizare. Mai consumă aerul de pomană și două routere de 300 de Mbps, care nu rezistă nici două minute la atacurile cibernetice ale colegilor de la PR. 30 odată pariază pe campionate de Candy Crush, și călăresc calculatoarele până la miezul nopții. Directorul spune că baieții, de fapt, lucrează la imaginea companiei, așa că le-a cumpărat tăticul două routere ca să muncească în voie, fără întreruperi.


Cu alte cuvinte, nu eram într-o situație tocmai roz. Fapt pentru care eu și colegii mei ne-am hotărât să ne informăm temeinic, și să optimizăm consumul de energie. Am căzut de comun acord asupra înlocuirii celor două calculatoare de secol XX, cu unul singur de ultimă generație, cu un consum energetic redus (A+). Simona are oricum laptop-ul ei. Am decis și să alcătuim un set de reguli de bun simț: aerul condiționat să meargă doar pe durata programului, pe senzor inteligent, care îi moderează fluxul de aer rece și menține o temperatură optimă constantă în încăpere; ușile și geamurile să fie în permanență închise cât timp funcționează A.C., iar PC-ul să fie stins dacă părăsim biroul pentru o perioadă mai mare de timp, nu în stand-by. Pentru că suntem la ultimul etaj și spațiul ne permite, am montat două panouri solare care să ne asigure necesarul de energie pentru iluminarea spațiului, și diverse alte utilități. Acum folosim lămpi cu senzor de mișcare, și folosim mai multe surse de lumină separate pentru fiecare colțișor al camerei. I-am spus Simonei să își cumpere o baterie eficientă la laptop-ul ăla, și să nu-l mai țină în priză non-stop. Am spart pușculița cu economii a lui Rareș, și am izolat termic biroul. Ei...și dacă până acum consumam mai mult de 600 de kWh/m2/an, și ne încadram în clasa E sau F de performanță energetică, acum avem undeva la 150 de kWh/m2/an. Expertul în termografie ne-a spus că am făcut o treabă excelentă.

P.S. Articol redactat în cadrul concursului SuperBlog!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu